Foredragsholder

Foredragsholder er ikke nogen beskyttet titel. Du kan være foredragsholder, selvom du stort set ikke gør andet end at stå i Irma og holde foredrag om de nyeste smagsprøver fra Olsens Vin Kompagni i Køge. Og den slags foredrag er slet ikke så tossede endda, især ikke, hvis man er vinelsker, som jeg er.

For mig selv havde jeg ikke ligefrem skrevet på min ønskeliste, at jeg skulle være fordragsholder, men da jeg blev inviteret til at være foredragsholder på Lions Park i Nærum, lige da jeg var blevet færdig med at researche og færdiggøre min biografi om udbryderkongen Carl August Lorentzen, sprang jeg til med en vis bæven.

Jeg havde godt nok erfaring med at stå på de skrå brædder, men der var vi flere, der skulle spille pingpong med hinanden på scenen. Her skulle jeg stå mutters alene og underholde 80 aldrende pensionister og var allerede blevet advaret om at nogle måske faldt i søvn eller ville forlade salen under foredraget.

Sådan skulle det ikke gå. Mit første job som foredragsholder gik forrygende. Ikke en eneste faldt i søvn, ikke en eneste forlod foredraget. Til gengæld blev der klappet i stor stil, da jeg halvanden time afsluttede foredraget. Dermed var jeg blevet født og døbt som foredragsholder.

Siden foråret 2015 har jeg turneret riget rundt og afholdt mit foredrag om Carl August Lorentzen og senere er to andre foredrag sat på listen over foredrag, som jeg turnerer med.

Læs mere om mine foredrag nedenfor.

Eventyret om Carl August Lorentzen, Danmarks største udbryderkonge.

Mange kender navnet på Carl August Lorentzen, især fordi han, i 1949, gravede sig ud af Horsens Statsfængsel. Via en 18 meter lang tunnel, som det havde taget ham 11 måneder at grave, forsvandt han i nattens mulm og mørke natten mellem den 22. og 23. december 1949. Derefter var politietaten, ja, hele Danmark, på den anden ende, indtil han igen var bag lås og slå.

En grandnevø slår til.

Siden 2015 har jeg turneret med foredraget om udbryderkongen Carl August Lorentzen. Som grandnevø til ham, fik jeg adgang til et hav af dokumenter i Landsarkivet. Det var en guldgruppe af informationer og detaljer om en person, der efterhånden som jeg læste om ham, tårnede sig op som et ganske specielt menneske. 

Han var i simpleste forstand en indbrudstyv, en kriminel der ikke kunne holde fingrene væk fra andre folks ejendele. Det positive, hvis man skal finde noget positivt i denne sammenhæng var, at han aldrig var voldelig. Han gik aldrig med kniv og ja, man kunne fristes til at sige, at han var en fredelig kriminel. 

Det overraskende, da jeg læste de mange tusinde dokumenter om min berømte grandonkel var, at jeg efterhånden fattede sympati for ham, uanset hans kriminelle adfærd. Han var kriminel, ja, men han var mere end det. Han udviklede sig til en beleven gentlemantyv, som politiet kaldte ham, som også kastede sig ud i kreative sysler. Han malede og tegnede og snittede i træ. Altså en kunsthåndværker med ganske gode evner. Endelig var han en charmerende personlighed, gavmild og meget humoristisk, hvorfor mange mennesker, inklusive politifolk, godt kunne lide ham.

Det tragiske i hans historie var, at selvom han fik flere chancer, der kunne have hevet ham ud af den kriminelle løbebane, formåede han det ikke. Han hang fast i systemet og tilbragte størstedelen af sit voksne liv i fængsler og andre institutioner. Helt frem til sin død i 1958. Som kun 62-årig forlod han Horsens Statsfængsel for allersidste gang i juni 1958. Denne gang ikke via en tunnel, men i en kiste. Carl August var på sin allersidste rejse.

Tab og vind med samme krop

Slankekure og sund levevis har været moderne i årevis. Den ene mirakelkur afløser den anden og sundhedsguruerne har kronede dage. At prædike sund levevis og slankekure er ok, men samtidig, synes jeg, bør man respektere det enkelte individs valg i tilværelsen. 

Som foredragsholder underholder forfatteren Jan Patrick Skaarup om sin egen historie. Om hvordan han, efter mødet med en meget sundhedsbevidst kvinde, som senere blev hans hustru, tabte 20 kilo og lærte at leve et sundere liv, altså skiftede livsstil og sagde farvel til alt for meget kage, sukker, slik, chips og fedt.Som forfatter og foredragsholder med sund levevis som emne, ønsker jeg ikke at pege fingre af folk, der er overvægtige og ikke ønsker at tage del i et ræs om at ligne fotomodeller, som iøvrigt ikke altid udstråler sund levevis. 

Livsstilssygdomme

Da jeg selv, som overvægtig, tog beslutningen om at tabe mig, vidste jeg, at jeg havde problemer, der udelukkende skyldtes min overvægt, og som jeg aldeles ikke havde det godt med at leve med. Smerter i knæene, forhøjet blodtryk, besvær med at binde snørbånd, gå op ad trapper, sidde bag rattet i min lille bil og mere end det.

Jeg tog en beslutning om at gøre noget ved det, fordi jeg var motiveret, akkurat som jeg var motiveret, da jeg mange år tidligere, besluttede at holde op med at ryge.

For mig handler det ikke om at tvinge folk til tabe kilo, fordi de er overvægtige, men at fortælle min historie om, hvordan jeg fik det bedre af at smide kiloene. Det gør jeg naturligvis i håb om at inspirere. Jeg har ikke svaret på den bedste kur, men kan fortælle, hvad der virkede for mig, og iøvrigt, hvorfor det kan være en god ide, at ændre sin livsstil.

Samfundsmæssige udfordringer

I dag, viser det sig, desværre, at det er gået baglæns med hensyn til en sundere levevis på samfundsplan. Den seneste sundhedsrapport, fra 2022, viser nogle grumme tilbagegange i befolkningens generelle sundhedsstilstand, derfor synes jeg at mit foredrag har plads i dagligdagens Danmark. Kan jeg være med til at inspirere og hjælpe andre til en sundere og bedre levevis, gør jeg det gerne. 

Kærlighed på falderebet – Frankrig tur/retur

En “true story” om at møde en partner, at møde kærligheden på et sent tidspunkt i livet, hvor alle odds ikke udelukkende taler for et vellykket kærlighedseventyr. 

Jeg mødte min hustru på et tidspunkt i livet, hvor jeg egentlig havde givet op og belavede mig på, at være single resten af livet. Jeg havde datet og mødt kærester gennem livet med svingende held, men da jeg en dag forsøgte mig med Tinder app’en, og søgte uden for landets grænser, skete der pludselig noget.

På date i Bangkok

Men at møde en udkåren fra et land uden for EU er ikke nødvendigvis en dans på roser, ihverfald ikke indledningsvis, fordi man står overfor skærpede regler og love, der gør ægtefællesammenføring noget sværere, end det var tidligere. 

Men udfordringer er til at forcere, forhindringer kan give gåpåmod og med de særlige eu-regler for ægtefællesammenføring, lykkedes det min hustru og jeg at komme over den hurdle, som vores ægteskab stod overfor i starten.

Via to års arbejde og tilværelse i Sydfrankrig, hårdt arbejdende i forhold til arbejdsgivere, men også et temmelig udfordrende bureaukrati i Frankrig, lykkedes det os endelig at overvinde forhindringerne og få lov til at være sammen permanent, der, hvor vi ønskede at være. 

Info om foredragene eller booking!

Er du interesseret I at høre mere om foredragene, er du velkommen til at kontakte forlaget ClaraMundi. Skriv til forlaget(snabel-a)claramundi.dk

eller besøg hjemmesiden

Et spændende foredrag om en ihærdig indbrudstyv og udbryderkongen. Carl August Lorentzen.

Foredraget om udbryderkongen Carl August Lorentzen er et spændende og humoristisk foredrag, der er relevant og lærerigt for både unge som ældre. Se videoen til venstre og hør to elever fra en folkeskole fortælle om deres oplevelse af foredraget.